Na 55 jaar vond afgelopen zaterdag de allerlaatste editie van de AVD Cross plaats in Dwingeloo. Glorieuze tijden zijn geweest en de afgelopen jaren was er helaas te weinig animo. Gelukkig waren er alle jaren toch enkele HAC’63-atleten die deze mooie cross wel de moeite waard vonden. Zo ook dit jaar.

Voorafgaand aan de AVD Cross vond de Dwingelderveldloop plaats. Deze recreatieve loop over verharde fiets- en wandelpaden in het Dwingelderveld zal wel blijven bestaan. Bram Veenboer passeerde als 2e de finishlijn op de 15 kilometer. Hij liep een snelle tijd van 58 minuten en 31 seconden.

Hierna was het tijd voor de AVD Cross op een zwaar en afwisselend parcours rondom de Paasbergen. Bij de sprintcross over 1 kilometer stonden Marnix en Laura Prins aan de start. Marnix ging zo hard door de laatste bocht dat hij zijn enkel verzwikte en daardoor een moeilijke laatste 200 meter had. Laura deed het heel goed. Na een zeer spannende finale mocht ze plaatst nemen op het podium op de 3e plek.

De meisjes D Junioren werden vertegenwoordigd door Elise Martens, Tess Kuhnen en Milou Karssies. Milou liep vanaf de start met een ander meisje op kop. Tess zat daar vlak achter. In de slotfase van de wedstrijd moest het meisje de twee sterke meiden van HAC’63 laten lopen en kwam er een spetterende sprint tussen Tess en Milou. Met dezelfde finishtijd mocht Milou, als 1e over de streep, op de 1e plek en Tess op de 2e plek op het podium staan. Ook Elise liep een hele sterke race.

Bij de meisjes C Junioren stond Marielle Lensen aan de start. Zij liep een heel mooi opgebouwde race en eindigde uiteindelijk als 8e. De volgende wedstrijd was voor Wouter de Roo bij de jongens Junioren C. Hij liep een heel goed ingedeelde race en had behoorlijk wat concurrentie. In de laatste ronde wist hij zich naar de 2e plek te knokken en zelfs dichter naar de koploper te lopen. Een mooie podiumplek voor hem.

Als laatste waren de mannen en vrouwen senioren en masters aan de beurt. Bij de vrouwen was Hermien Koerts de enige deelneemster van HAC’63. Zij deed goede zaken en eindigde als 4e in haar categorie. Daarna was het Harm-Jan Martens die de allerlaatste wedstrijd van de AVD Cross mocht lopen. In een, zoals altijd, zeer sterk mannenveld wist hij zich naar een mooie 7e plek te lopen. Een mooie afsluiting van deze laatste editie. 

Tekst: Claudia van Tellingen
Foto’s: Claudia van Tellingen