Stadskanaal – afgelopen zondag mochten de mannen en vrouwen van HAC’63 weer aantreden in de competitie. Dit jaar was de start van het competitieseizoen in het Groningse Stadskanaal. Helaas was zowel het mannen als vrouwenteam niet op volle sterkte aanwezig in verband met ziekte en blessures. Dat betekende dat de andere leden van het team een tandje bij moesten zetten om de punten binnen te halen. En dat is aardig gelukt. De dames wisten de dag af te sluiten met een zesde plaats en de mannen eindigde als tiende. Bij de dames werden de meeste punten door Maaike Geerling gepakt. Met 1953 punten wist zij bijna de helft van het puntentotaal van de dames op haar naam te zetten. De meeste punten wist de meerkampster op het onderdeel hoogspringen te behalen. Hier wist zij de 1,55 meter te halen. De 1,60 meter, die ze normaal wel kan halen, bleek vandaag echter lastig. Haar tweede poging op deze hoogte was misschien wel haar beste sprong, maar ze schramde net de lat die als gevolg van deze aanraking van de liggers viel. Ook op de onderdelen horden en verspringen wist zij de punten te pakken. Linda de Jonge was net als Maaike actief op de onderdelen verspringen en hordelopen, maar doordat de punten op dit onderdeel al door Maaike werden gepakt kon Linda hier geen punten op bijschrijven. Op de 200 meter sprint wist ze wel 428 punten te leveren aan het vrouwenteam door in een tijd van 30,90 naar de finish te snellen. Ook Eline Zomer deed een flinke duit in het zakje door 1343 punten te behalen op de 100 en 400 meter sprint en de 3000 meter. Een pittige combinatie gezien de weersomstandigheden. Hoewel ze niet helemaal tevreden was over haar prestaties, kan ze terug kijken op een knappe prestatie. Met een vierde plaats op de 3000 meter en een vijfde plaats op de 400 meter wist ze veel atleten achter haar te laten. De laatste atlete in het damesteam was Iris Velting die de 800 meter liep. Iris ging goed van start en had al snel door dat ze de leiding moest pakken. De gehele race wist ze aan kop te lopen en finishte uiteindelijk in een tijd van 2:20,14. Daarmee voegde ze 788 punten toe aan het puntentotaal.

Bij de heren pakte Patrick Vondeling de meeste punten, hij wist 822 punten te pakken op de onderdelen kogelstoten en discuswerpen. Vooral op het laatste onderdeel was het een leuke strijd met Remco Bos wie de punten zou pakken. Remco wist namelijk zijn persoonlijk record ruim te verbeteren en zette met 25,75 meter een mooie prestatie neer. Patrick wist hier echter overheen te komen met 26,87 meter en zodoende was het Patrick die de punten voor HAC’63 verdiende. Ook op het onderdeel kogelstoten wist Patrick de punten ten koste van Remco te pakken. Remco ging daarna echter nog van start op de 200 meter sprint omdat daar vanwege ziekte niemand op startte. Ondanks de goede intenties van Remco wist hij helaas geen punten te pakken op dit onderdeel, zijn 34,01 was niet snel genoeg om punten bij te schrijven. Toch werden er wel punten gepakt op het sprinten. Sander Baas ging namelijk van start op de 100 meter en hier wist hij met 13,29 seconden 341 punten te pakken. Ook Johannes Wedzinga ging van start op de sprint. Hij ging voor de 400 meter. En hoewel hij niet helemaal fit aan de start verscheen, wist Johannes toch netjes onder de minuut te blijven. Zijn 58,72 seconden leverde de mannen 473 punten op. De beste prestatie van de mannen werd echter waarschijnlijk door Job IJtsma geleverd. De junior A wist namelijk op de 800 meter net boven het clubrecord van Erik Leusink te blijven. De 1:57,58 van Job is echter wel een verbetering van het clubrecord bij de junioren. Met deze topprestatie leverde Job met 790 punten een grote bijdrage aan het team.

De mannen moesten ook nog een Zweedse estafette lopen. Het was even puzzelen om een juiste samenstelling te vinden want ook dit team was niet voor blessures gespaard gebleven. Om die reden werd op het laatste moment Patrick Vondeling toegevoegd aan het team. De werper kreeg de taak om de estafette tot een goed einde te brengen door als laatste loper een afstand van 100 meter af te leggen. Normaal gesproken zou Johannes Wedzinga de wedstrijd openen met de 400 meter. Maar doordat hij, zoals eerder al gezegd, niet helemaal fit was wilde hij graag liever de 200 meter lopen. Voor Job IJtsma zou 400 meter een eitje moeten zijn, maar doordat hij weinig ervaring met een startblok heeft stond hij op de lijst voor de 300 meter. Daardoor moest Sander Baas startten op de 400 meter. Sander ging aanvankelijk sterk van start, maar na 250 meter kreeg hij het lastig. Op karakter maakte hij de laatste 150 meter af. Job moest daardoor een achterstand zien weg te werken. Dit lukte hem ook aardig. Ook Johannes zorgde ervoor dat de achterstand werd ingelopen. Maar toen de wissel op Patrick voor de laatste 100 meter plaats vond, was de tegenstander al gefinisht. Toch gaf Patrick alles wat hij in zich had en zorgde ervoor dat het team in 2:26,63 wist te finishen. Dat leverde de mannen nog eens 563 punten op waardoor zij de dag met een tiende plaats afsloten.

Tekst: Remco Bos
Foto: Remco Bos