Atleten van HAC’63 zijn 2023 sportief begonnen. In het eerste weekend van het jaar deden atleten mee in Zuidwolde en Egmond. Zo stond de traditionele Snertloop op het programma. En de halve marathon van Egmond is ook een echte klassieker.

Snertloop

Op de eerste zaterdag van het jaar werd de Snertloop in Zuidwolde georganiseerd door ZZVV. ZZVV is de plaatselijke voetbalvereniging. De eerste editie werd georganiseerd in de jaren ’70 door tien vrienden in de jeugd van ZZVV. Tijdens deze editie werd er gestart vanaf de voetbalkantine. De lopers konden kiezen voor de vijf of de tien kilometer. Beide routes liepen grotendeels door het buitengebied van Zuidwolde. Alle HAC’63-atleten hebben een goede inzet getoond. Sommige lopers haalden zelfs het podium.

Zo was op de vijf kilometer de winst voor HAC’63, zowel bij de mannen als de vrouwen. Maarten van Dijk begon zijn hardloopjaar met een overwinning. Jerôme Corba mocht ook een bos bloemen in ontvangst nemen. Hij werd knap derde in deze mooie cross. Bij de vrouwen mocht Margriet Westrik plaatsnemen op de hoogste trede van het podium. Een mooie beloning voor haar sterke race.

Bij de tien kilometer mocht Arjen Gruppen erg tevreden zijn. Gruppen omschrijft zijn wedstrijd als volgt: ‘Het was voor mij een mentaal zware wedstrijd door na zo’n 3 à 4 kilometer en ruim 7 kilometer helemaal alleen te moeten lopen om de tweede plaats te behalen.’. Uiteindelijk lukte het om tweede te worden, dus het werd zilver met een gouden randje.

Halve marathon van Egmond

De halve marathon van Egmond is een echte klassieker. Dit jaar was het extra zwaar door de heftige wind tegen op het strand. Het ging deze editie dan ook niet zo zeer om de eindtijd, maar vooral om het finishen.

Ondanks deze zware windkracht volbrachten een aantal atleten van HAC’63 deze halve marathon. Zo finishte bij de mannen Rob van de Graaf ruim binnen de anderhalf uur. Hij liep namelijk een tijd van 1:26:31 uur. Dit leverde hem zelfs de overwinning op in de categorie ‘mannen 60’. Sander Hoogeveen liep nog net iets sneller. Hij finishte namelijk in een tijd van 1:26:19 uur. Bij zijn wedstrijdcategorie leverde dit plek 102 op. Cor Stienstra finishte net boven de twee uur. Hij liep een mooie ronde eindtijd van 2:01:00 uur. Ben Luten rondde zijn halve marathon af in een nette tijd van 2:21:17 uur. Frank Everts liep ondanks de wind behoorlijk constant en dat is erg knap te noemen! Met een tijd van 1:34:29 uur mag hij dan ook tevreden terugkijken op dit mooie hardloopavontuur. 

Bij de ‘vrouwen 65’ liep Truus Luten steeds wat sneller. Ondanks de windvlagen en het zware zand wist ze haar gemiddelde knap boven de 9 kilometer per uur te houden. 2:19:18 uur is dan ook een mooie finishtijd voor een zware halve marathon. Antien van der Vegt liep precies 12 kilometer per uur gemiddeld, wat resulteerde in een eindtijd van 1:45:22 uur. Bij de ‘vrouwen 45’ leverde dit een achtste plaats op. De dag er voor nam Van der Vegt nog deel aan het fietsevenement over het strand van Egmond, genaamd ‘GP Groot Egmond-Pier Egmond 2023’. De 38 kilometer legde zij op de fiets af met een goed gemiddelde van 21,87 kilometer per uur. Hiermee fietste ze knap de top 10 binnen van haar categorie. Toevallig werd ze ook hier achtste.

Een mooi begin van het jaar 2023! Op naar meer mooie sportmomenten!

© tekst: Laura Prins © foto’s: Maarten van Dijk en www.nnegmondhalvemarathon.nl