Wat een mooi artikel in de Hoogeveense Courant van vandaag over het enthousiasme van de VB-atleten over hun wekelijkse training bij HAC’63 en hun trainers. Goed om te lezen!

(tekst: Gita Lopulisa foto’s: Andre Weima)

Sprinten, springen, speerwerpen, hardlopen en hordelopen. Atletiek is veelzijdig. De groepen die terecht kunnen bij de Hoogeveense atletiekvereniging zijn dat ook. Naast trainingen voor pupillen en junioren en senioren heeft HAC ’63 ook een G-groep of zoals ze het daar noemen de VB-Atletiek.

De Hoogeveense atletiekclub HAC ’63 is een vereniging met ruim 350 leden. Naast clubkampioenschappen en competities organiseert HAC’63 ook andere grote wedstrijden en evenementen, zoals de Hoogeveense avondvierdaagse. Daarnaast is de club actief betrokken bij de voorbereiding van de Hoogeveense Cascaderun. De club biedt alle atletiekdisciplines aan en organiseert een afwisselend atletiekprogramma. Er zijn trainingen voor onder meer pupillen en junioren en senioren. Ook is er volop ruimte voor verstandelijk beperkte (VB) sporters en sporters met een lichamelijke beperking. Met veel plezier komen de deelnemers naar de wekelijkse trainingen waar ze liefdevol worden begeleid door de trainers en begeleiders.

De atletiekclub, die volgend jaar 60 jaar bestaat, streeft ernaar om iedereen een plek binnen de vereniging te bieden. Voor de pupillen (6-12 jaar) staat het vooral in het teken om kennis te maken met alle onderdelen van atletiek. Dat wil zeggen dat ze sprinten, springen, werpen en lopen waardoor de trainingen heel divers zijn. In het tweede jaar van de A-pupillen maken de deelnemers kennis met drie nieuwe onderdelen: speerwerpen, discuswerpen en hordelopen. Bij de junioren (12-20 jaar) wordt de jeugd in vier categorieën verdeeld en komt er meer ruimte om te specialiseren in een onderdeel. Vanaf de D-junioren is het daarom mogelijk om te gaan focussen op bijvoorbeeld het hardlopen. Bij de senioren en masters (20 jaar en ouder) zijn de trainingen bedoeld voor het perfectioneren van de technieken en het verbeteren van de basispijlers, kracht, conditie, snelheid, lenigheid en coördinatie. Naast technische trainingen voor alle leeftijden zijn er ook diverse loopgroepen en voor de jeugd de MILA (middellange afstand) groep. HAC’63 probeert iedereen de mogelijkheid te bieden om te kunnen trainen. Daarom biedt de club VB-Atletiek aan: atletiek voor verstandelijk beperkte sporters, maar ook sporters met een lichamelijke beperking zijn welkom. Bestemd voor groepen waarin getraind kan worden door atleten die om wat voor reden dan ook niet in een reguliere groep mee kunnen trainen. Elke dinsdagavond komen deze groepen bij elkaar en trainen met veel plezier onder de bezielende leiding van trainsters Evelyn Bouwknegt en Alida Jansma.

Plezier

De atletiekvereniging startte 6 jaar geleden met een loopgroep voor verstandelijk beperkte, de zogenaamde G-groep. De atletiekgroep zelf bestaat al meer dan 25 jaar. Alida: „Ik ben zelf verwoed hardloopster. Ik vind het prachtig om te zien hoe de groep en individu vorderingen maken. Dat motiveert mij om te training te geven. In het begin was het 100 meter al ver, nu loopt een enkeling met gemak 5 kilometer.”

Volgens de dames doen de deelnemers heel goed hun best en ook tijdens de loopscholing krijgen ze het steeds beter onder de knie. Elke eerste van de maand traint de loopgroep 1000 of 1500 meter, dat stimuleert de deelnemers.

„Training geven aan deze bepaalde doelgroep maakt dat we creatief en vindingrijk moeten zijn”, geven Evelyn en Alida aan. „Voor de één is afwisseling juist fijn en voor de ander werkt het beter om elke week hetzelfde te doen, zoals voor de mensen met autisme. Ik vind het leuk om de training op een dusdanige manier aan te passen wat bij elke deelnemer past.” Alida: „De groep was overigens vóór de corona diverser in niveau van lopen en lichamelijk beperking, maar ook in verstandelijk vermogen. Voor mij als trainer was dat een uitdaging die ik met veel plezier heb gedaan.”

De deelnemers hebben er zicht- en hoorbaar ook veel plezier in. Tygo (16), Reinier (11), Jesse (13) en Bram (17) hebben de training er bijna opzitten en zijn wekelijks op het atletiekveld te vinden. Alle vier vinden ze hardlopen erg leuk. Bram heeft onlangs nog deelgenomen aan de Special Olympics in Hengelo en haalde zilver bij kogelstoten. „Die heb ik bij mijn andere medailles gehangen. Ik heb er nu zo’n 10!” Tygo geeft aan zich tijdens de trainingen goed uit kan leven bij het kogelstoten en Jesse is erover uit dat atletiek helemaal bij hem past. „Nee, voetbal is niks voor mij. Ik ben nog maar twee maanden lid bij HAC en ik vind het hartstikke leuk!”

Alle leeftijden

Evelyn en Alida roemen de deelnemers om hun positieve instelling en enthousiasme. „Wat ze ook tijdens de trainingen doen, ze hebben er altijd plezier in. Welke afstand ze ook lopen, ze zijn altijd blij! Iedereen is en voelt zich winnaar.”

Ook de begeleiders en vrijwilligers die bij de trainingen nauw zijn betrokken zijn goud waard. Zij dragen bij aan het stimuleren van de trainingen. Waar Alida zich vooral richt op de hardloopgroep, heeft Evelyn ook hoog- en verspringen, kogelstoten, speer- en discuswerpen onder haar hoede. En daar zijn alle leeftijdscategorieën in vertegenwoordigd. „In mijn groep is de jongste is 11 jaar en oudste is 37 jaar, bij Alida is de oudste 62 jaar. En ze hebben allemaal plezier met elkaar. Leeftijd speelt geen rol.” Mariska (45), Joran (27), Jorian (26) en Marije (16) behoren bij de hardloopgroep. Allen zijn het erover eens dat het vooral gezellig is met veel plezier. Joran benadrukt vooral dat in beweging blijven in de buitenlucht heerlijk is. Marije daarentegen heeft het wedstrijdgevoel. „Ik loop al vier jaar hard. Als we met een wedstrijd meedoen, ga ik wel voor de prijzen!” Jorian heeft onlangs nog deelgenomen aan de Singelloop in Hollandscheveld en daarvoor eindigde hij op de eerste plaats tijdens de G-run in Zuidwolde. Mariska omschrijft het deelnemen aan wedstrijden als superleuk, alsook de hardlooptrainingen. „Alleen de buikspieroefeningen zijn niet mijn favoriet. Maar ja, die horen er wel bij! Haha!”

Naast buikspieroefeningen zijn krachtoefeningen ook onderdeel van de trainingen. Ongeachte de weersomstandigheden. „In principe gaat het altijd door”, geeft Alida aan. „Ja, zelfs als het regent. Als het echt extreem slecht weer is, zoals storm en sneeuw, dan gaan we naar binnen in de sporthal.”

Wedstrijden VB-atleten

Patty is 22 jaar en sinds zes weken aangesloten bij de atletiekclub. Speerwerpen, hardlopen en verspringen zijn haar favoriete onderdelen. Eind september heeft ze tijdens het clubkampioenschap een zilveren medaille weten te halen. „En ik kreeg ook een mooie bos bloemen!” De 37-jarige Steve tovert een grote glimlach op zijn gezicht. Hij heeft onlangs zijn 25-jarig jubileum bij de club mogen vieren. En tijdens het clubkampioenschap ging hij met een gouden plak naar huis. „Ik zit al 26 jaar op atletiek. Van alle onderdelen vind ik hardlopen het allerleukste om te doen. Aan het eind van het clubkampioenschap wordt gekeken wie het beste was van de zeven onderdelen. En dat was ik!”

De atleten onder leiding van Evelyn en Alida doen overigens regelmatig mee aan wedstrijden die open staan voor VB-atleten. De nationale Special Olympics, die eens per twee jaar wordt gehouden, is de bekendste. Evelyn: „Wat hebben we genoten afgelopen juni in Hengelo. Het was een fantastisch evenement met alleen maar blije sporters en coaches!”

Uiteraard mag de Hoogeveense Cascaderun niet ontbreken in het rijtje. De samenwerking met de Cascaderun bestaat uit het verzorgen van de clinics en het leveren van juryleden. De clinics wordt verzorgd door trainers van HAC63. Deze starten weer in januari en voor de VB-Atleten is dat een aantal keren. Speciaal voor VB-atleten is de GigaG-route van één kilometer uitgezet in het centrum van Hoogeveen.

De 42-jarige tweeling Berend-Jan en Peter zijn sinds vier jaar aangesloten bij de atletiekclub en hebben met veel plezier deelgenomen aan de GigaG-loop. „Meedoen is leuk, maar ik vind de trainingen en alle oefeningen ook heel leuk. Net als de spelletjes die de trainers erbij bedenken”, geeft Berend-Jan aan. Zijn broer Peter en Berry (24) sluiten zich daarbij aan. „We vinden het sowieso leuk om in beweging te zijn en te blijven.”

Alida: „Wat we ook jaarlijks organiseren is de Millefleurs VBcompetitie. Hierin is aantal wedstrijden in opgenomen waar de atleten aan mee kunnen doen. Voor elk gelopen wedstrijd krijgt de atleet één punt. Aan einde van het jaar is er dan een prijsuitreiking.”

Buddy

Evelyn en Alida omschrijven het vooral als een dankbare taak om training te geven aan deze speciale groep. „Iedereen is welkom. We kijken niet naar de beperking van de mensen. Dus niet wat ze niet kunnen, maar wat ze wél kunnen! Iedereen mag zichzelf zijn. Wie je ook bent, wat je bent en hoe je bent. Zelfs als je afhankelijk bent van een rolstoel of anderzijds. Niet iedereen kan speerwerpen. Dan kunnen de deelnemers bijvoorbeeld vortex werpen. Zo kan iedereen meedoen!”

Voor mensen met een visuele beperking is er begeleiding van een zogenaamde buddy. Zoals Nicol (28) die assisteert bij de jongste groep. Nicol is naast een fanatieke atleet ook een geweldige hulp. Ze kent de andere sporters goed, ze kan heel goed helpen en assisteert bij de technische atleten.

„We hebben trouwens nog meer buddy’s nodig”, geven de trainsters aan. „Zonder deze buddy’s kunnen mensen met een visuele beperking niet lopen. Dat zou toch jammer zijn? Dus lijkt het je leuk om buddy te zijn bij het hardlopen, meld je je dan vooral aan! En lijkt atletiek jou leuk? Kom dan een keer kijken of meetrainen, want atletiek is echt veel meer dan alleen hardlopen! De eerste vier trainingen zijn gratis.”

Kijk op de website voor informatie of kom een keer gezellig kijken tijdens de trainingen op dinsdagavond tussen 18.00 – 20.00 uur op de atletiekbaan aan de Sportveldenweg 2 in Hoogeveen.