Op 4 en 5 maart 2017 werd door Phanos de 14e editie georganiseerd van de Phanos Boscross en Phanos Bosloop, deze editie wordt het ook het toneel van het Nederlands kampioenschap cross. Er was daarom een grote diversiteit qua onderdelen. Het was een echte cross: door de velden en bosschage van het Amsterdamse Bos moest er meerdere keren over onverharde paden de heuvel beklommen worden. Op dit landelijke toneel ontbraken de atleten van HAC ’63 natuurlijk niet. Er werd sterk gelopen, en zelfs meerdere medailles binnengehaald door de lopers uit Drenthe. Zij beschouwden het gezamenlijk als een zeer geslaagd sportweekend.

Op de eerste dag van het evenement waren de masters als eerste aan de beurt. In deze categorie doen leden van HAC vaak met de landelijke top mee, en dit werd geen uitzondering. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen was er goud in de verenigingscategorie. Hierbij wordt er gekeken naar de drie snelste lopers van elke participerende vereniging. Bij de mannen bestond die team uit Lamko Hulzebos, Erwin Akkerman en Harm-Jan Martens. Hun tijden op de afstand van 7,2 kilometer waren respectievelijk 25:40, 25:36 en 25:19. Hulzebos viel met die tijd nog een keer in de prijzen; hij was namelijk bij de mannen 50+ de nummer twee, en nam dus nog een zilveren plak mee naar huis. Akkerman was bij de mannen 35+ achtste, en Martens was in diezelfde categorie zesde. Ook Rob van de Graaf en Jannes Dolfing vertegenwoordigden HAC ’63 bij de masters. De Graaf werd door 27:55 te lopen zestiende bij de mannen 50+, Dolfing werd met 27:16 vijftiende in de categorie 45+. Tom van Tellingen liep bij de recreanten, maar werd hier wel knap zevende met een tijd van 29:18.

Het winnende vrouwenteam bestond uit Ine Strijker, Cathy van Es-Bode en Sandra Medendorp. Zij moesten even ver lopen als de mannen, en liepen tijden van respectievelijk 30:59, 33:08 en 34:47. Daarmee werd Strijker tiende bij de vrouwen 35+, Van Es-Bode zevende bij de vrouwen 45+, en Medendorp zevende, net als Strijker bij de vrouwen 35+. Ook Claudia van Tellingen liep sterk, en eindigde bij de vrouwen 40+ in de top tien, na in 34:49 als achtste over de streep te komen.

De daaropvolgende dag was de jeugd en de korte cross aan de beurt. Die korte cross had een afstand van 2,7 kilometer. Alwin Hoorn was hier het snelste HAC-lid; hij werd 47e, na in 9:42 over het parcours te zijn gesneld. De drie andere HAC-atleten die meededen op deze afstand volgenden allen binnen korte tijd; Leon van der Lans na slechts vijf seconden, hij werd daarmee 52e, Jorick Nijenhuis volgde 17 seconde daarna en werd 64e, en Dave Hulzenbos werd na 10:05 67e.

Bij de jeugd was Ephrem Been het enige HAC-lid dat bij de jongens junioren A meedeed. Hij moest net als de mannen 7,2 kilometer lopen. Hij deed dit in 25:56, en stelde hiermee een 20e plek veilig. Ook Laura Prins en Iris Velting waren de enige HAC-atleten in hun categorieën, Prins bij de meiden junioren A, en Velting bij de meiden junioren B. Prins eindigde in een sterk veld na 6,4 kilometer op een knappe 18e plaats. Velting moest 3,4 kilometer lopen. Zij pakte de negende top tien klassering voor HAC ’63, met 14:04, en een tiende plaats. Bij de jongens junioren B kwamen Job IJtsma en Jan Bouwknegt in actie. Zij werden respectievelijk 13e in 22:58 en 26e in 24:03 op hun afstand van 6,4 kilometer.