Schoorl – Afgelopen zondag vond het Nederlands Kampioenschap 10 km op de weg plaats in Schoorl. Dit prachtige, snelle parcours door het bos- en duingebied van de Groet uit Schoorlrun, is erg geliefd bij de snelste atleten van Nederland.

Na een spannend strijd kwam HAC’63 atlete Jacelyn Gruppen als snelste Nederlandse over de streep. Met een verschil van maar zeven seconden op de nummer twee, stelde ze haar nationale titel veilig. Voor Gruppen, was het de eerste nationale titel op de 10 kilometer. Ze liep met haar tijd van 32.59 min. een gedegen wedstrijd en bleef maar een tel verwijderd van haar PR (ook gelopen in Schoorl).

Bij de mannen gingen Erwin Akkerman en Michiel Veldman van HAC’63 van start op het Nederlands Kampioenschap. Na de 3-daagse Tour de Tirol in Oostenrijk nam Akkerman aan het eind van het jaar wat gas terug en liep hij weinig wegwedstrijden. Vorige week liep hij al overtuigend in de Hunebedloop en in Schoorl zette hij eindelijk weer een 33-er neer op de 10 kilometer. Met weinig wedstrijden in de benen, was hij erg tevreden met zijn eindtijd. Het tempo was zwaar, maar mentaal was hij sterk genoeg om het hoge tempo toch door te trekken. Het leverde hem een prachtige bronzen NK-medaille in zijn categorie 45+ op. Michiel liet zien dat hij na een iets mindere periode weer op weg terug is naar snelle tijden. Hij werd 18e in de sterk bezette 35+ categorie. Met zijn tijd van 33.25 wist hij net voor Erwin te finishen.

Andere deelnemers

Na vele NK medailles op diverse disciplines afgelopen jaar, werd Rob van de Graaf op de 10 km 7e in zijn categorie M60. Cor Stienstra kan heel tevreden terugkijken op zijn prestatie; hij liep een PR op de halve marathon (1:49). Ook Anja Bennink finishte in een fraaie tijd van 1:55:53 als 12e in de categorie V55. Hennie Lensink deed mee aan de 30 km en hij werd knap 3e in de M70

Helaas kunnen we niet achterhalen wie er nog meer meegedaan hebben….

tekst: Antien van der Vegt  Foto’s: Tamara de Vries