Er ligt al geen verse sneeuw meer, maar ijs en modder maakten het de lopers alsnog lastig in de twee belangrijke crosslopen van afgelopen zaterdag. HAC’63 was bij beide goed vertegenwoordigt, en pakt bij beide een aantal podiumplaatsen.

FS Hondsrugcross, Emmen

Het was afgelopen zaterdag een zware editie van deze jaarlijkse cross, georganiseerd door atletiekvereniging De Sperwers. Een redelijk aantal hoogtemeters moesten worden overwonnen, en de organisatie moest het parcours iets aanpassen vanwege veiligheidsoverwegingen in verband met de op sommige plekken nog liggende sneeuw. Desalniettemin was het een geslaagd evenement. Al helemaal voor Alwin Heijting van HAC’63. Terwijl de rest van zijn loopgroep op trainingskamp was in Duitsland, won Heijting de hoofdafstand van acht kilometer. Dat deed hij met een voorsprong van meer dan vier minuten op de nummer twee, die hij vooral uitbouwde in de laatste twee van de in totaal vier ronden. Heijtings uiteindelijke finishtijd van 28:01, een scherpe tijd. Ook voor Claudia van Tellingen was er een podiumplek. Zij werd de runner-up bij de vrouwen op dezelfde afstand. Dit deed zij door 37:09 te lopen. Ook zij had een grote voorsprong op de daaropvolgende loper; maar liefst tien minuten. Tom van Tellingen liep de acht kilometer in de categorie heren masters, en hij werd daar zevende met 32:40.

AH Hunebedloop, Havelte

Het was alweer de twaalfde editie van deze cross. Atletiekvereniging De Sprinter had een prima evenement opgezet over de zanderige paden door heide en bos in de omgeving van Havelte. Men liep uiteraard langs verschillende hunebedden, maar ook langs schaapskooien en oude grafheuvels. Er waren drie verschillende ronden uitgezet, een voor elk van de drie verschillende afstanden die werden georganiseerd; een 5,5, een 7,5 en een 15,2 kilometer. Op de kortste afstand kwam Ephrem Been als winnaar uit de strijd. Hij mocht de hoogste plaats op het podium bestijgen na een knappe tijd van 18:48 te hebben gelopen. Ook Marco Lok en Jonny Talen zetten met 22:10 en 24:40 prima tijden neer, goed voor respectievelijk een achtste en een twaalfde plek bij de mannen senioren. Bij de vrouwen senioren was het Tamara de Vries die voor HAC’63 een prijs pakte. Zij werd op de 5,5 kilometer tweede, met 23:22. Ilona Stille greep net naast het podium met 24:02, en eindigde vierde. Manon Jansma werd met 29:31 dertiende. In de daaropvolgende afstand van 7,5 kilometer bezette HAC’63 maar liefst 4 plaatsen in de top tien. Alwin Hoorn was de enige van deze vier de op de podium kwam; ook hij werd tweede, in 28:52. De andere drie waren Frank Everts, vijfde, Jannes Dolfing, zesde, en Jorick Nijenhuis, negende. Zij liepen respectievelijk 30:31, 30:56 en 31:15. Als laatste werd er gestreden op de langste afstand van 15,3 kilometer. Albert-Jan de Haan en Bert Karssies waren hier de snelste atleten van HAC’63, allebei in precies dezelfde tijd van 57:48. Echter, voor Karssies was dit bij de heren masters genoeg om de overwinning te pakken, terwijl De Haan bij de heren senioren zich met een zesde plaats tevreden moest stellen. Ook Jeroen Thalen liep als lid van HAC’63 bij de mannen senioren, hij was net buiten de top tien als elfde in 1:02:37. Sandra Medendorp liep bij de vrouwen masters, en werd hier door 1:09:48 te lopen vijfde.