Afgelopen zaterdagmorgen ging een grote groep junioren richting Kerkrade naar de 56e editie van de Abdijcross. Met een gesponsord busje van Taxi Heuvelman uit Zuidwolde reden ze naar Kerkrade.  Rond de klok van 13.00 uur kwamen we aan op locatie in een Scouting aldaar. Van daaruit in de loop van de middag het parcours, die de zondag gelopen moest worden eens even goed verkent. Een zeer wisselend parcours met een heel steile afdaling en een behoorlijk lange zware klim er in.

Na een goede nachtrust mocht Milou Karssies om precies 12.00 uur de spits afbijten bij de meisjes C. Milou merkte wel dat ze na een blessure en even wat minder trainen niet zo heel sterk was vandaag. Rommelige start maar een heel goede eerste ronde. Alleen brak haar dat de 2de ronde een beetje op. Toch een respectabele tijd  van 10.57 min op het bijna 2550 meter lange zware parcours. Marielle Lensen moest bij de meisjes B even een beetje langer lopen 3350 meter was haar afstand en met 16.21min was Marielle best tevreden. Bij de jongens B maar liefst 4 van onze jongens in de strijd. Wouter de Roo kwam hier als snelste uit de strijd met een 8ste plaats op het 4600 meter lange parcours. Met een goed opgebouwde race wist Wouter te finishen in16.34 min op minder dan een minuut van de winnaar. Wilbert Knol liep ook een dijk van een wedstrijd en hoefde maar 1 minuutje toe te geven op Wouter en was bijna 1,5 minuut sneller dan vorig jaar. 20 seconden achter Wilbert kwam Tim van Es over de meet en Marnix Prins had net iets meer dan 20 minuten nodig. De jongens A starten gelijk met de Masters op een 7400 meter lang parcours, net als bij de jongere jeugd 2 aanlooprondes maar dan 3 grotere ronden om aan de juiste afstand te komen. Dave Mulderij kwam hier wel heel erg goed uit de bus ondanks dat hij dacht niet in vorm te zijn. De 11de plaats was zijn prestatie in een heel groot en sterk veld. 26.40 min op het bijna 7,5km lange parcours.

Trainer Jan ten Cate, toch het hele weekend in Kerkrade startte toch maar en wel gelijk met de junioren A op hetzelfde Parcours. Hij moest zijn pupil ver voor laten maar wist nog wel bij de mannen 55+ de overwinning te pakken. Een heel groot spektakel was het bij de mannen op de lange cross. Deze was 10,5 km lang en met toppers als Michel Butter en Tom Hendrix was er een groot deel van de Nederlandse top aanwezig. Samen met Job IJtsma en Ephrem Been starten om 13.00 uur. Job IJtsma wist zich in dit veld heel goed te weren en met zijn 10de plaats overall en als 6de Nederlander heeft hij weer eens bewezen bij de Nederlands top te horen. 10.500 meter op dit parcours in een tijd van 34.23min spreekt boekdelen. Ephrem Been had een zwaardere dag dan verwacht en moest inclusief een nare val een behoorlijk gaatje laten vallen. Als laatste onderdeel vandaag de korte cross om 16.00 uur. Hier aan de start Rico Kleine met op de valreep nog Nick Kerkhof, die twijfelde om mee te doen ivm een blessure. Nick deed het buiten verwachting erg goed en wist in het begin nog iets sneller te starten dan Rico, maar deze wist op het laatste deel van de race dit toch weer goed te maken. Dat er op deze korte cross van 2600 meter zeer snel word gelopen bleek wel uit de tijden want deze waren nog ruim onder de 10 minuten.

Foto en Tekst: Jan ten Cate