Afgelopen week reisden Antien van der Vegt, Tamara de Vries en Erwin Akkerman af naar Oostenrijk om daar deel te nemen aan de Tour de Tirol; een driedaagse wedstrijd met een totaal van ruim 75 kilometer en 3500 hoogtemeters.

Voor de vrijdagavond stond de “Söller Zehner” op het programma, een wedstrijd van tien kilometer verdeeld over drie ronden met totaal 300 meter klimmen. Zowel Erwin als de dames hadden in de voorbereiding veel getraind op onder andere de Lemelerberg wat nu goed van pas kwam tijdens de pittige klimmetjes. Alle drie wisten zij de vrijdag dan ook prima te doorstaan.

Op zaterdagochtend moesten de deelnemers al vroeg uit de veren, want om 9 uur stond de “Kaisermarathon” op het progamma. Een marathon met totaal maar liefst 2345 hoogtemeters, waarbij het hoogste punt, de finish, zich op 1829 hoogtemeters bevindt (ter vergelijking: het hoogste punt op de Lemelerberg is 76.5 meter boven zeespiegel). Bepakt en bezakt met een verplichte uitrusting van onder andere redding deken, handschoenen, regenjas en natuurlijk een grote voorraad aan gelletjes en energierepen ging het drietal vol goede moed van start. Erwin wist deze zware wedstrijd te voltooien in minder dan vier en een half uur. De viervoudig overall winnaar van de Riesenbecker Sixdays genoot, ondanks de zware klimmen tussendoor, die soms wandelend voltooid moesten worden, van de prachtige omgeving.

Antien wist de marathon zonder al te veel kleerscheuren te voltooien en kwam juichend over de finish na iets meer dan vijf en een half uur. Tamara kreeg na ruim 35 kilometer veel last van haar been. De pijn weerhield haar er echter niet van om door te zetten en ook zij kon, na een loodzware tocht met veel steile kilometers op het eind, de medaille van de “Kaisermarathon” toevoegen aan haar verzameling. Haar eerste marathon wat het extra speciaal maakt.

De afsluiter van het weekend op zondag was de zogenaamde “Pölven Trail”, een Trail van 23 kilometers met een totaal van 1240 hoogtemeters. Deze trail bestond uit veel steile, technische afdalingen waar de lokale lopers goed mee uit de voeten konden, maar waar hardlopen voor de Nederlanders bijna onmogelijk was. Op de gewone beklimmingen en de vlakke stukken was Erwin in staat om tempo te maken en zijn tegenstanders achter hem te laten, dit resulteerde dan ook in een zesde tijd bij de mannen 40+. Uiteindelijk wist Erwin ook in het eindklassement een zesde plek te halen in zijn categorie mannen 40+.

Antien en Tamara omschreven het parcours als zeer pittig, met veel steile bosafdalingen, boomwortels en veel grind. Beide hadden het zwaar, maar wisten desondanks ruim binnen de tijd de tussentijdslimiet te halen. Met veel doorzettingsvermogen en op hun tandvlees kwamen zij moe en voldaan over de finish.

Inmiddels zijn de lopers alle drie weer terug in Nederland en kijken zij terug op een zeer bijzonder ervaring. We feliciteren hen dan ook met deze uitzonderlijke prestatie!

tekst: Lidia Meijer; foto’s met toestemming