Het is vandaag, zoals jullie wellicht weten, 2 april. Vandaag precies 57 jaar geleden werd de Hoogeveense Atletiek Club opricht in jawel, het jaar 1963. De afgelopen 57 jaar heeft de club veel meegemaakt en hoewel er door weersomstandigheden wel meer dan eens wedstrijden en trainingen zijn afgelast, kan ik mij niet herinneren dat we als club zolang zonder activiteiten hebben gezeten. Het is dus, net als voor alle andere jarigen in deze periode, een beetje een rare verjaardag voor de vereniging.

Waar veel leden zich wellicht niet van bewust zijn, is dat HAC’63 destijds werd opgericht met een christelijke grondslag. Dat betekende ook dat HAC’63 zich aanmeldde bij de Nederlandse christelijke Atletiek Bond en wedstrijden op zondag waren uit den boze! Dat is nu toch wel anders, al hebben we best nog wel een aantal leden die de zondag wedstrijden overslaan. De eerste jaren was het Spaarbankbos de thuishaven van de vereniging, een heel andere setting dan waar we heden ten dage van mogen genieten. Ik denk ook niet dat de circa 30 personen die 67 jaar geleden bij de oprichting betrokken waren, hadden kunnen voorzien op wat voor mooie locatie wij normaliter mogen trainen. maar in plaats van 150 trainende leden op de baan, ligt deze er nu stil en verlaten bij.

Op deze verjaardag denk ik aan de leden van de vereniging, waarvan ik hoop dat we elkaar vrij snel weer op de baan mogen begroeten. Ik kan mij voorstellen dat een aantal atleten die uitkeken naar een mooi outdoor seizoen ook best teleurgesteld zullen zijn. De Atletiek Unie heeft namelijk besloten dat alle competities zijn afgelast en dat ook veel NK’s, die deze zomer op het programma stonden, niet zullen doorgaan. Voor sommigen zou het een eerste keer op een NK zijn voor anderen een laatste keer in een bepaalde leeftijdsgroep. Die dromen moeten dit jaar even worden uitgesteld. Anderen biedt het wellicht rust, zodat ze rustig kunnen terugkomen van een blessure. Maar het blijven wel vreemde tijden.

Op deze verjaardag denk ik ook even aan onze sponsoren, want ook voor hen zijn het lastige tijden. Veel van onze sponsoren die ons al jaar en dag bij staan zijn noodgedwongen gesloten of hebben op een andere manier last van de huidige situatie. Als vereniging hoeven wij natuurlijk geen cadeau te ontvangen voor deze verjaardag, Wel heeft de vereniging 1 grote wens, en dat is dat onze leden onze sponsoren zullen steunen. Overweeg daarom, zodra het mogelijk is, om gebruik te maken van de diensten van onze sponsoren. Zo kunnen we de als vereniging de sponsoren steunen die ons door de jaren heen steunen. Daarnaast is het natuurlijk onze wens om de sponsoren zo snel mogelijk weer te mogen begroeten op de atletiekbaan.  

Remco Bos