Welkom bij de Hoogeveense Atletiek Club. Ben je nog helemaal onbekend met atletiek en heb je nog nooit hardgelopen of heb je ooit iets aan atletiek gedaan of ben je zelfs ervaren: graag willen we je kennis laten maken met onze prachtige vereniging. Zet de sportieve stap door een keertje of meerdere keren vrijblijvend te komen meetrainen bij HAC’63! Wees welkom op één van onze trainingen en meld je bij onze trainers zodat ze je wegwijs kunnen maken!
We streven er naar om iedereen een plek binnen onze vereniging te bieden. En via deze pagina willen wij je graag meer inzicht geven in wat wij te bieden hebben.
Pupillen (6-12 jaar):
De pupillen maken kennis met alle onderdelen van Atletiek. Dat wil zeggen dat ze sprinten, springen, werpen en lopen waardoor de trainingen dus heel divers zijn.

Mini-pupillen en C-pupillen:
Vanaf het jaar waarin je 6 wordt kun je meetrainen als mini-pupil, in het jaar dat je 8 wordt, word je een C-pupil.
De nadruk tijdens de trainingen ligt niet op presteren, maar op plezier krijgen in atletiek. Daarom worden veel onderdelen in spelvorm aangeboden. Toch krijgen de kinderen ook af en toe training op de ”wedstrijdmanier” om aan wedstrijden mee te kunnen doen.

B-pupillen:
In het jaar dat je 9 wordt stijg je weer een categorie. Ook bij B-pupillen is het van belang alle onderdelen op een speelse manier te brengen. In deze trainingen zullen dan ook veel spelletjes gedaan worden en deeloefeningen worden in spelvorm gebracht. De wedstrijdonderdelen worden regelmatig getraind op de “wedstrijdmanier”.

A-pupillen:
Weer een jaartje later kom je in de categorie A-pupillen. In tegenstelling tot de C- en B-pupillen blijf je twee jaar een A-pupil. Het accent binnen trainingen verschuift langzaam van spelenderwijs naar gericht oefenen van onderdelen en het perfectioneren van de technieken. Dit gaat in kleine duidelijke stappen. Bovendien kunnen de onderdelen op regelmatige basis getraind worden in “wedstrijdvorm”.

In het tweede jaar van de A-pupillen maak je kennis met drie nieuwe onderdelen: speerwerpen, discuswerpen en hordelopen.
Junioren (12-20 jaar):
Net als de pupillen zijn de junioren opgedeeld in vier categorieën, namelijk; A-, B-, C- en D junioren. Er is nog steeds de mogelijkheid om alle onderdelen van atletiek te trainen maar er komt ook meer ruimte om je te specialiseren in een onderdeel.

D-junioren technisch:
In het jaar dat je 12 wordt kom je in de eerste junioren groep: de D Junioren. Tijdens de trainingen wordt er veel meer onderdeel-specifiek getraind al zal er regelmatig nog wel eens een speelse noot te vinden zijn.

D-Junioren loopgroep:
In deze leeftijd zijn kinderen zeer gevoelig voor het aanleren van moeilijkere vormen van bewegen en al blijven de trainingen een veelzijdig karakter houden, de nadruk ligt op de verdere ontwikkeling en het plezier krijgen en houden in het lopen.

C-junioren technisch:
De overgang van D Junioren naar C Junioren is een belangrijke stap: er wordt veel meer een beroep gedaan op zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel van de atleten. In de trainingen is specialisatie mogelijk naast aandacht voor de basis: werken aan kracht, conditie, snelheid, lenigheid en coördinatie.

C-junioren loopgroep:
Plezier hebben en houden is in de sport, maar enkele atleten kiezen heel bewust voor de prestatieve kant en ontlenen daar hun plezier aan. Zij stromen door naar het trainen naar een hoger niveau en trainen voor de winst. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan het omgaan met verlies.

A- en B-junioren technisch:
Bij de A-, B-junioren zijn de trainingen gericht op het verbeteren van de basispijlers, kracht, conditie, snelheid, lenigheid en coördinatie en tevens op het perfectioneren van de technieken.
A- en B-junioren loopgroep:
Er wordt meer wedstrijdgericht getraind volgens een periodisering. Tevens zullen atleten leren wat het betekent om op niveau te presteren.
NB: het is mogelijk om lopen en technisch atletiek te combineren. Het kiezen van een specialisatie betekent niet dat je niet kan switchen of meerdere onderdelen kan gaan trainen.
Senioren en Masters (20 jaar en ouder):
Bij de senioren en masters zijn de trainingen bedoeld voor het perfectioneren van de technieken en het verbeteren van de basis pijlers, kracht, conditie, snelheid, lenigheid en coördinatie.

C-Groep
Als loper zijn er verschillende loopgroepen. Je snelheid en je eigen ambitie bepalen in welke groep jij het beste thuis gaat zijn. Als recreatieloper die voor een goede conditie en gezellige trainingen naar de atletiekbaan komt ben je het best op je plek in de C-groep.
B-Groep
Als het tempo van jou hoger mag liggen en je traint met een bepaald doel dan zou de B-groep maar zo eens wat voor jou kunnen zijn. Gezellige trainingen met loopscholing, warming-up en een serieuze kern.

A-Groep/selectie
In deze groep worden atleten begeleid die zich tot de regionale top mogen rekenen of het talent hiervoor hebben. Er wordt getraind voor iedere seconde winst. In wedstrijden zijn zij vaak het gezicht van HAC’63.

Speciale vormen van Atletiek:
We proberen iedereen de mogelijkheid te bieden om bij HAC’63 te kunnen trainen. Daarom hebben we ook groepen waarin getraind kan worden door atleten die om wat voor reden dan ook niet in een reguliere groep mee kunnen trainen.

A-Atletiek:
A-Atletiek staat voor aangepast atletiek. Deze groep bestaat voornamelijk uit atleten met een verstandelijke- en/of, lichamelijke beperking. Zij krijgen training in de breedte, dus dat er veel verschillende onderdelen worden getraind.

A-Atletiek loopgroep:
Deze groep bestaat ook voornamelijk uit atleten met een verstandelijke- en/of, lichamelijke beperking. Maar in plaats van atletiek in de breedte te trainen, kiezen deze atleten ervoor om looptraining te krijgen.

Visueel beperkt loopgroep:
Er is een loopgroep waarin visueel beperkte atleten kunnen trainen samen met een loopmaatje. Zo kunnen ook visueel beperkten het plezier van het lopen beleven.

Laatste update: 27-02-2023