Egmond – Afgelopen weekend vond in Egmond voor de vijfenveertigste keer de jaarlijkse Halve Marathon van Egmond plaats. Aan deze wedstrijd doen ieder jaar zo’n 17.000 atleten en sportievelingen uit de hele wereld aan mee, waaronder ook veel mensen van HAC’63.

De vaak winterse omstandigheden bepalen doorgaans het karakter van deze klassieker. Sneeuw, ijs, regen en storm staan bij veel deelnemers in het geheugen gegrift. Het parcours loopt kilometers over het strand, door een heuvelachtig duingebied en over verharde en onverharde wegen. Kortom een pittige wedstrijd. Deze editie beloofde op voorhand al zwaar te worden, de organisatie waarschuwde namelijk van te voren dat door de storm eerder die week het strandzand erg mul zou zijn en even werd er ook gevreesd voor sneeuw. Uiteindelijk viel het allemaal wel mee en waren de loopomstandigheden nagenoeg perfect.

De eerste atleet van HAC’63 die over de finish kwam was Lamko Hulzebos. De Zuidwoldiger atleet wist van te voren dat hij op het strand tijd zou verliezen aangezien dat niet zijn favoriete ondergrond is. Toch wist hij binnen zijn klassement een goede positie te verwerven. Halverwege liep hij namelijk in een groepje met onder andere Nederlands marathon Kampioen 45+ Pip Tesselaar. Pas in de laatste meters moest Hulzebos zijn meerdere kennen in Tesselaar, door slechts drie seconden na de Nederlands Kampioen over de finish te komen. Met een tijd van 1.16,06 en een derde plaats in zijn categorie neemt Hulzebos waardig afscheid van de categorie 45+. Over een aantal dagen ziet de Zuidwoldiger atleet namelijk Abraham.

lamko

Niet veel later kwam Jacelyn Gruppen over de finish. Gruppen was de eerste vrouwelijke HAC’63 atleet die over de finish kwam. Ook zij kan terug kijken op een prima wedstrijd. Zij heeft er voor gekozen om haar eigen race te lopen en niet te veel van de tegenstanders aan te trekken. Dit pakte goed uit voor de atleet uit Stuifzand. Tijdens het verlaten van het strand wist Gruppen een aantal dames in te halen en kon op die manier als elfde vrouw overall en vijfde Nederlandse vrouw over de finish komen. Haar tijd van 1;17,29 was tevens een verbetering van haar persoonlijk record.  jg

Zonder alle andere HAC’63 te kort te willen doen, willen we nog één prestatie delen. Want ook de prestatie van Antien van der Vegt viel op, haar tijd van 1.37,03 was namelijk goed genoeg voor een zesde plek bij de vrouwen 35+.