Amsterdam – Afgelopen weekend vonden in Amsterdam de Nationale C-spelen plaats, deze wedstrijd is het officieuze nationaal kampioenschap atletiek voor junioren C. Aan de start van de 800 meter verscheen Britt Roos. Vorig jaar werd Britt nog vierde op deze afstand en dit jaar werd ze wel gezien als de favoriet om deze afstand te winnen, ze moest echter natuurlijk wel laten zien! En aan de andere kant waren er ook nog vijftig andere meiden die ook maar wat graag een gooi naar de titel doen. Deze vijftig meiden verschenen natuurlijk niet allemaal gelijkertijd aan de start, er waren in totaal vijf series die ingedeeld waren op snelheid. Daardoor kwamen de snelste meiden, waaronder Britt, in de vijfde en laatste serie in actie.

De omstandigheden van haar race waren niet bepaald gunstig om een toptijd te lopen, na het warme weer van de afgelopen weken moest Britt nu in koude regen en harde wind haar race tot een succes brengen. Vanaf het startschot nam Zuidwoldiger atlete de koppositie in en die heeft ze de hele race niet meer afgestaan. Britt ging er snel van start en daar kon de concurrentie weinig tegen in brengen. Bij de eerste doorkomst had ze al ruim zes seconden voorsprong te pakken en dat is op een 800 meter een heel groot gat. De winst leek daardoor al na 400 meter zo goed als binnen te zijn, ze moest er alleen voor zorgen dat ze de voorsprong kon behouden. En dat is haar ook goed gelukt, want terwijl Britt in 2:13,72 de finishlijn passeerde,  kwam de nummer twee uiteindelijk in 2:19,78 over de finish. Britt mag zich daarmee overtuigend Nederlands Kampioen noemen.

Een dag later was het de beurt aan Kike Velting, zij mocht aan de start van de 1500 meter verschijnen. Deze afstand was iets minder druk bezet, maar met drieëntwintig atletes was het wel een mooie strijd. Ook hier werd er in series gelopen. Doordat de afstand wat langer is en de deelname wat minder, werd er op de 1500 meter in twee series gelopen. Kike werd geplaatst in de eerste serie en wist daardoor dat ze echt het onderste uit de kan moest halen om kans te maken op een podiumplaats, want in de tweede serie gingen de snellere dames van start. Kike wist uiteindelijk een goede race te lopen en kwam als tweede in haar serie over de finish in een tijd van  5:14,61. Nu kon ze niets meer aan het klassement veranderen en was het wachten op de tweede serie. Zoals verwacht werd hier aanzienlijk sneller gelopen. De eerste zeven loopsters wisten zelfs onder de vijf minuten te blijven. Toch hadden er ook een paar dames moeite om de tijd van Kike te verslaan, daardoor eindigde de Daler atlete op een mooie dertiende plaats.

Tekst: Remco Bos